TransSmart-seminaari kokosi liikennealan tutkijoita yhteen

14/10/2014 / 0 kommenttia / Tagit :

TransSmart-tutkijat koolla

TransSmart tutkijaseminaari kokosi satapäisen kuulijajoukon Finlandiatalolle 9.10.2014. Melko tasan vuosi aikaisemmin ohjelma polkaistiin käytiin lähinnä päättäjille suunnatulla seminaarilla ja nyt oli sopiva hetki koota tutkijat yhteen. Samaan aikaan Finlandiatalossa oli palveluiden tilaajille että tuottajilla tarkoitettu seminaari ”Uusia polkuja – Liikenteen cleantech-hankinnat”. Järjestely mahdollisti yleisön liikkumisen tilaisuudesta toiseen.

Suomi ja EU-linjaukset

Tutkijat kaipaavat raamitusta ja suuntaa työlleen. Niinpä TransSmart seminaarin avauspuheenvuorot piti kaksi ohjausryhmän jäsentä. LVM:n Saara Jääskeläinen puhui aiheesta ”Liikenteen ilmastopolitiikka ja tutkimuksen tarve vuoteen 2030/2050”, älyliikenteen merkitystä unohtamatta. Saara myös esitteli TransSmartia yhteistyöalustana. TEM:in Jukka Saarinen puolestaan puhui EU:n vuoden 2030 alustavista energia- ja ilmastotavoitteista ja biopolttoaineiden tulevaisuusnäkymistä. Siinä missä Suomi painaa kaasua, Komissio näyttäisi painavan jarrua biopolttoaineiden kohdalla. Suomi joutunee kouluttamaan muuta Eurooppaa kestävästi tuotettujen biopolttoaineiden merkityksestä.

Teemoja noudattaen

Seminaarin runko oli rakennettu TransSmartin teemoja noudattaen: vähähiilinen energia, edistykselliset ajoneuvot, älykkäät liikennepalvelut ja liikennejärjestelmä. VTT:n lisäksi äänessä olivat myös Fintrip-hengessä Metropolia, Hybria, Tampereen teknillinen yliopisto ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulu.

Vähähiilistä energiaa

Energian osalta esittelyssä oli usean toimijan yhteishanke ”Biopilot”, jonka tavoitteena on demonstroida tavanomaista dieselpolttoainetta korvaavia biovaihtoehtoja. Erikoista hankkeessa on se, että kilpailevat energiayhtiöt on saatu koottua saman pöydän ja yhteisen tavoitteen ääreen. Lisäksi kuultiin esitys uudesta liikenteen vaihtoehtoisten energioiden infrastruktuuria koskevasta direktiivistä. Tähän liittyvän kansallisen toteutussuunnitelman teko on hyvässä vauhdissa.

Spin-off tähtää sähköbussivalmistukseen

Edistyksellisten ajoneuvojen osalta fokus oli hyötyajoneuvojen sähköistyksessä. Mainittakoon että VTT:n ja Metropolian yhteistyöstä syntynyt sähköbussivalmistaja Linkker uutisoi juuri TransSmart seminaarin alla sopimusvalmistuksesta Fortacon kanssa.

Kokeilujen kautta älykkäämpään liikkumiseen

Suomessa on käynnissä useita liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta edistäviä hankkeita. Keskeistä on testata palveluja nopeasti oikeissa ympäristöissä oikeilla loppukäyttäjillä. Tähän tarvitaan tiivistä yritysten, viranomaisten ja käyttäjien välistä yhteistyötä. Myös tutkimuksen täytyy toimia entistä enemmän kokeilujen kautta. Seminaarissa esille nostettuja ajankohtaisia tutkimusteemoja olivat eurooppalainen ajoneuvojen hätäviestijärjestelmä eCall sekä suomalaisten tiesääpalveluiden ja talvihoidon kehittäminen. Tavaraliikenteen puolella paneuduttiin kaupunkilogistiikan kehittämistarpeisiin, joita TTY on selvittänyt Tampereen keskusta-alueella.

Tulevaisuuden liikennejärjestelmä

Seminaarin loppupuolella käytiin läpi liikennejärjestelmän kehityksen suuria linjoja ja tarkasteltiin energiahuollon sekä satamien tulevaisuutta. Lopuksi kuultiin yhteistoiminnallisten järjestelmien käytöstä laajassa eurooppalaisessa kenttäkokeessa saatuja tuloksia. TransSmart-ohjelman visiossa ja tiekartassa hahmotetaan suomalaista, vähähiilistä ja älykästä liikennejärjestelmää vuonna 2030.

Tutustu seminaarin esityksiin tarkemmin osoitteessa: http://transsmart.fi/ajankohtaista/seminaariaineistot

 

Kirjoittanut: Nils-Olof Nylund, Karri Rantasila, Heikki Mantsinen, VTT

Jaa

Facebook Twitter LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uusimmat uutiset

// Kaikki
28marras

TRA2020-konferenssiin luvassa laadukasta ja monipuolista tutkimusta

TRA2020-konferenssi haastaa ratkomaan globaaleja liikkumisen haasteita. Tutkijoiden vastaus haasteeseen ylitti kaikki odotukset, kun tapahtuman tieteellisestä sisällöstä…

Tagit: , ,
10syys

TRA2020 Afterwork Event 17 September 2019

The TRA2020 organises an afterwork event open to everyone interested in Rethinking transport. Welcome to participate…

Tagit: , ,
04kesä

TRA-konferenssin paperihaku jatkuu kesäkuulle

TRA-konferenssin paperihakua (Call for Submissions) jatkettiin kesäkuulle. Journal Track -haku on auki 16.6. asti, ja Conference…

Tagit: ,

© 2014 Copyright Fintrip
Design and development: Nórr Design