”Nykytutkimus on usein tiimityötä”

09/06/2015 / 0 kommenttia / Tagit : ,
Jari Juga
Työ
Logistiikan professori ja markkinoinnin yksikön johtaja Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa
Ura
Logistiikan tutkimukseen liittyviä tehtäviä Turun kauppakorkeakoulussa, Merenkulkualan tutkimus- ja koulutuskeskuksessa, BI:llä Oslossa ja VTT:llä Otaniemessä.
Koulutus
Ekonomin ja tohtorin tutkinnot Turun kauppakorkeakoulussa, pääaineena kansainvälinen markkinointi. Kääntäjän tutkinto Savonlinnassa.
Vapaa-aika
Vapaa-ajallaan Jari pitää yllä liikuntaharrastusta muun muassa sulkapalloseura Tervasulan vuoroilla, erityisesti nelinpelejä pelaillen. Ainakin toistaiseksi Oulussa on ollut myös hyvä hiihtää. Kirjallisuutta mies lukee sen minkä työlukemisilta ehtii ja jaksaa.

Jari Juga työskentelee logistiikan professorina ja markkinoinnin yksikön johtajana Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa. Tutkimuksen saralla hän on erikoistunut yrityslogistiikkaan ja ollut mukana muun muassa arktiseen logistiikkaan keskittyvässä hankkeessa.

Uuden oppiminen inspiroi

Kiehtovinta Jugan työssä on uusien asioiden oppiminen. ”Tällä hetkellä oppiminen tarkoittaa erityisesti ihmisistä ja organisaatiosta oppimista, jopa enemmän kuin oman tieteenalan seuraamista,” Juga sanoo.

Uuden oppiminen tekee myös tutkimuksesta ja kehittämisestä kiinnostavaa. ”Tutkimusta on perinteisesti pidetty itsenäisenä työnä, mutta nykyisin tutkimusta tehdään paljolti ryhmässä, mikä on inspiroivaa,” Juga kuvailee.

Hienoja hetkiä ovat myös ne, kun pääsee seuraamaan, kuinka opiskelijat edistyvät opinnoissaan ja myöhemmin urallaan, vaikka hankala työllisyystilanne huolestuttaakin.

Kääntäjästä sukeutui ekonomi ja logistiikan professori

Juga on syntyisin Vammalasta. ”Lapsuuteni ja nuoruuteni asuin Varkaudessa – voisi kai sanoa että tehtaan valoissa ja varjossa,” mies luonnehtii.

Juga suoritti ekonomin tutkinnon ja tohtoriopinnot Turun kauppakorkeakoulussa, pääaineenaan kansainvälinen markkinointi. Logistiikkaan kiinnostus heräsi jatko-opintovaiheessa. Alkujaan Juga opiskeli kääntäjäksi Savonlinnassa ja ehti tehdä muutaman vuoden alaan liittyviä töitäkin Wärtsilän Helsingin telakalla.

Oulussa nykyisin asuva Juga kulkee työmatkansa pääosin autolla. Kesällä mies myös pyöräilee, kuten Oulussa kuuluukin. Pitempiä kotimaan matkoja on mukavaa taittaa junalla.

Osaamisen ydin yrityslogistiikassa

Jugan oma tutkimus keskittyy yrityslogistiikkaan ja viime vuosien aikana muun muassa ulkoistamiskysymyksiin. Liikenteen tutkimuksen osalta mies on ollut mukana esimerkiksi arktisuuteen liittyvässä hankkeessa, jossa erityisesti tulevaisuudentutkimuksen näkökulmat vaikuttivat kiinnostavilta.

”Barentsin alueen liikenne ja logistiikka tulivat tutuiksi myös käytännössä Barents Logistics 2 -hankkeessa, johon liittyi aika paljon matkustelua muun muassa Murmanskin alueella,” Juga kertoo.

Liikenteen tutkimuksessa Juga näkee kiinnostavia aiheita valtavasti. Esimerkiksi liikennetiedon käyttömahdollisuudet ja sen yhdistäminen logistiikan hallintaan on kiehtova aihe. ”Myös bioenergia kokonaisuutena on kiinnostava alue, sekä logistiikan näkökulmasta että liikenteen energialähteenä,” Juga mainitsee.

Tilausta niin tutkijatyypeille kuin käytännön tekijöillekin

”Alalla riittää haasteita ja kiinnostavaa tekemistä sekä tutkimukselle että käytännön toimijoille,” Juga viestittää alasta kiinnostuneille nuorille. Kansainvälistä kokemusta kannattaa miehen mielestä hankkia, millaisiin tehtäviin sitten tähtääkin.

Liikennealalla, kuten muutenkin yhteiskunnassa, joudutaan tulevaisuudessa tekemään vaikeita valintoja. ”Palvelutaso tulee eriytymään ja kasvukeskusten yhteyksiä priorisoidaan, mutta toivon, että kohtuullinen peruspalvelutaso pystytään turvaamaan koko maassa,” Juga sanoo.

 

Kirjoittanut: Outi Vartiainen

Jaa

Facebook Twitter LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uusimmat

// Kaikki
27kesä

”Teemme työtä tulevien sukupolvien elinolojen hyväksi”

Arto Hovi on ympäristö- ja kiinteistöyksikön päällikkö Liikennevirastossa. Hovin työn keskiössä on ympäristönäkökulman juurruttaminen osaksi jokapäiväistä…

Tagit: , , ,
30touko

”Nautin, kun saan tehdä konkreettista työtä arktisen alueen paremman huomisen eteen”

Johanna Ekman toimii projektipäällikkönä Ilmatieteen laitoksen Arktisessa avaruuskeskuksessa. Ekmanin vastuulla on meteorologisen yhteistyön prioriteetti Suomen puheenjohtajuuskaudella…

Tagit: , ,
14helmi

”Tulevaisuuden visioissa inhimillisiä tekijöitä ei saa unohtaa”

Janne Saarikoski työskentelee projektitutkijana Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus Merikotkassa. Saarikosken työnsarka on satamien digitalisaatiota kartoittava DigiPort-hanke….

Tagit: , ,

© 2014 Copyright Fintrip
Design and development: Nórr Design