Liikkumisen tulevaisuus: Kuusi ajuria kulkutapamuutoksille

18/06/2018 / 0 kommenttia / Tagit : , ,

Kulkutavat muuttuvat. Vuonna 2040 suuressa osassa maailman kaupunkeja liikutaan pääasiassa lihasvoimalla, joukkoliikenteellä ja yhteiskäyttöisillä itseajavilla kulkuvälineillä. Esitän kuusi syytä, miksi tällaista tulevaisuutta kannattaa tavoitella Suomessa, jossa keskivertokansalainen liikkuu työn, palvelujen ja vapaa-ajan aktiviteettien vuoksi keskimäärin 41 kilometriä joka päivä.

1. Kukaan ei nauti ruuhkista. Voimallinen yhteiskunnallisen muutoksen ajuri on ruuhkaisuus. Keskivertosuomalainen kuluttaa reilusti yli viikon vuodessa kulkuvälineissä. Tämä johtuu siitä, että ihmisten liikkumista on pyritty parantamaan pääasiassa autojen määrää lisäämällä. Ruuhka-aikoina kaupungeissa liikutaan nykyään samaa vauhtia kuin 100 vuotta sitten hevosvankkureilla.

2. Kaikki haluavat lisätä hyvinvointiaan. Elämme hyvinvointibuumia, joka saa ihmiset pohtimaan kokonaisvaltaisesti hyvinvointiaan tukevia arkisia asioita. Hyvinvointia myös mitataan entistä enemmän. Tämän seurauksena kävelyn ja pyöräilyn houkuttelevuus lisääntyy.

3. Päästöt eivät hyödytä ketään. Sairauksia aiheuttavat hengitysilmaa likaavat pienhiukkaspäästöt häiritsevät hiilidioksidipäästöjen lisäksi. Jopa Intiassa pyritään siihen, että liikenne on jo lähitulevaisuudessa päästötöntä. Suomessa liikenteen hiilidioksidipäästöt on päätetty puolittaa vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasoon verrattuna. Ja vieläkin enemmän: Ilmastonmuutokseen kytkeytyvistä hiilidioksipäästöistä halutaan kokonaan eroon. Politiikkatoimilla tähdätään siihen, että vuoteen 2045 mennessä suomalaisten kulkutavat ovat kokonaan päästöttömät.

4. Onnettomuudet ovat yhteiskunnan riesa. Yli 90 prosenttia liikenneonnettomuuksista johtuu inhimillisestä virheestä. Kumipyöräliikenteen turvallisuuden oleellinen parantaminen on tulevaisuudessa mahdollista algoritmiohjautuvan liikenteen avulla. Itseajavien kulkuneuvojen avulla pystytään liikennekuolemia vähentämään nykyisestä lähes 300 vuotuisesta kuolemasta muutamaan kymmeneen. Lisäksi nykyisestä yli 5000 ihmisen vuotuisesta loukkaantumisesta seuraava inhimillinen kärsimys voitaisiin kaventaa muutamaan sataan onnettomuuteen.

5. Arjen sujuvoituminen on houkuttelevaa. Kansalaisen näkökulmasta voimallinen liikkumistapamuutoksen ajuri on arjen sujuvuus. Käytännössä tällöin kyseessä on kulkuvälineiden omistamisen mukanaan tuomista huolista vapautuminen ja arkisten asioiden hoitaminen osana eri kulkumuotojen saumatonta toisiinsa kytkeytymistä. Fiksussa kaupungissa asemanseudut ovat sellaisia, joissa kulkutapaa vaihtaessa on samalla mahdollista hoitaa arkisia asioita, jotka muutoin vaatisivat uutta kotoa lähtemistä illalla.

6. Autokaupungeista ei moni tykkää. Kävelyn, pyöräilyn, joukkoliikenteen ja yhteiskäyttöisten itseajavien kulkuvälineiden lisäännyttyä vapautuu autojen parkkipaikkoja muuhun käyttöön. Asumisviihtyvyys parantuu vihreyden lisääntymisen myötä kun parkkipaikkoja on mahdollista muuttaa puistoiksi. Puistojen ja viheralueiden saavutettavuuden parantumisesta seuraa myös terveyshyötyjä.

Kulkutapamuutoksista seuraavat moninkertaiset hyödyt kohdistuvat ihmiseen itseen, kansantalouden kestävyyteen ja ihmiskunnan yhteiseen tulevaisuuteen. Kiehtovaa tässä on se, että on mahdollista rakentaa tulevaisuutta, jossa on vain voittajia.

Arto O. Salonen fokusoi tutkimustaan kestävämpien elämäntapojen omaksumismahdollisuuksiin tekoälyistyvässä yhteiskunnassa, jossa ihmisten kulutustottumukset ja sosiaalisen osallisuuden muodot muuttuvat. Hän toimii professorina Itä-Suomen yliopistossa.

 

Kirjoittaja: Arto O. Salonen
Kuva: Flickr / Martti Tulenheimo, lisenssi

Jaa

Facebook Twitter LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uusimmat kirjoitukset

// Kaikki
18kesä

Liikkumisen tulevaisuus: Kuusi ajuria kulkutapamuutoksille

Kulkutavat muuttuvat. Vuonna 2040 suuressa osassa maailman kaupunkeja liikutaan pääasiassa lihasvoimalla, joukkoliikenteellä ja yhteiskäyttöisillä itseajavilla kulkuvälineillä….

Tagit: , ,
02touko

Viisaan työmatkaliikkumisen edistäminen – toimiiko yhteistyö?

Viisas tai kestävä työmatkaliikkuminen on kodin ja työpaikan välisen sekä työpäivän aikaisten matkojen kulkemista niin, että…

Tagit: , , ,
12huhti

Miten sinä liikut? Tuuleta tottumuksiasi ja tee huomenna jotain toisin

Ihmisten päivittäisessä elämässä tottumuksen voima on suurempi kuin miltä päällepäin näyttää. Rutiinit ovatkin tehokkaan arjen sujumisen…

Tagit: ,

© 2014 Copyright Fintrip
Design and development: Nórr Design