ARKKI-projekti selvittää arktisen alueen navigoinnin haasteita – osallistu kyselyyn!

21/11/2017 / 0 kommenttia / Tagit : ,

ARKKI-projekti selvittää käyttäjäkyselyn avulla, mitkä ovat suurimmat haasteet navigointiin ja paikkatietoon pohjautuvissa sovelluksissa arktisella alueella. Selvityksen pohjalta etsitään yhteisiä arktisia ratkaisuja haasteisiin.

Arktiselle alueelle kohdistuvassa liiketoiminnassa – esimerkiksi liikenteessä, kaivostoiminnassa ja matkailussa – on valtavasti kasvupotentiaalia. Erilaisissa sovelluksissa kohdataan kuitenkin monenlaisia arktisille alueille ominaisia haasteita.

Esimerkiksi meriliikenteessä on oltava ajantasainen tieto jäätilanteesta, arktinen lentoliikenne kärsii satelliittipaikannusta avustavien järjestelmien heikosta kattavuudesta ja yleisesti ottaen ilmakehän aktiivisuus heikentää satelliittipaikannuksen tarkkuutta. Näkyvyys on usein heikko, viestintäyhteydet eivät aina toimi ja karttatieto voi olla puutteellista erityisesti merellä, mikä on haaste varsinkin itseohjautuvien alusten ja ajoneuvojen kehityksessä. Nämä haasteet eivät rajoitu vain napapiirin alueelle, vaan koskevat myös esimerkiksi Perämerta.

ARKKI-projektissa pureudutaan näihin haasteisiin. Ensimmäisessä vaiheessa toteutetaan käyttäjäkysely, jolla kartoitetaan arktisten navigointi- ja paikkatietosovellusten haasteita käyttäjänäkökulmasta. Käyttäjäkyselyn tulokset julkistetaan huhtikuussa 2018 Oloksella järjestettävässä kansainvälisessä seminaarissa, jossa tuloksista keskustellaan asiantuntijatyöryhmissä. Tämä luo pohjan toimenpidesuunnitelmalle, jonka lisäksi Paikkatietokeskus selvittää erityisesti satelliittipaikannuksen saatavuutta ja tarkkuutta parantavien menetelmien soveltuvuutta arktisten haasteiden ratkaisemiseen.

Käyttäjäkyselyn avulla kartoitetaan eri toimijoiden ja kuljetusmuotojen näkemyksiä satelliittipaikannuksen, navigoinnin ja muun paikkatiedon haasteista arktisilla alueilla. Jos toimit arktisen navigoinnin parissa, käy vastaamassa kyselyyn.

Suomen puheenjohtajuuskaudella Arktisessa neuvostossa painotetaan arktisten alueiden viestintäyhteyksien parantamista ja merikuljetuksia tukevia palveluita, joihin oleellisesti liittyy navigointi ja paikkatieto. ARKKI-projektin toteuttaa Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus yhteistyössä liikenne- ja viestintäministeriön kanssa. Hankkeen rahoittaa ulkoministeriö Itämeren, Barentsin ja arktisen alueen yhteistyön määrärahalla (IBA).

Lue lisää Arkki-projektin sivuilta.

Kuva: Flickr / Paul Downey, lisenssi

Jaa

Facebook Twitter LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uusimmat uutiset

// Kaikki
05joulu

Työsuhdeautoista vipuvoimaa vaihtoehtoisiin käyttövoimiin

Trafin teettämän tutkimuksen mukaan työsuhdeautoilun asenneilmapiiri on murroksessa. Osa tutkimuksessa mukana olleista yrityksistä kertoi panostavansa ympäristöystävälliseen…

Tagit: , ,
07marras

Transport Research Arena 2020 in Helsinki

The Transport Research Arena conference will take place in Helsinki on 27–30 April 2020 under the…

Tagit: , , ,
17loka

Miten automaattiauto pysyy lumisella tiellä? Tieliikenteen automaation talviolosuhteita tutkivasta hankkeesta ensimmäisiä välituloksia

Arctic Challenge -tutkimushankkeen välitulokset tarjoavat ensimmäisiä ratkaisuehdotuksia tieliikenteen automaation mahdollistamiseksi talviolosuhteissa. Alkutalven testaukset jatkuvat loka-marraskuussa, jolloin…

Tagit:

© 2014 Copyright Fintrip
Design and development: Nórr Design