”Tekoäly ja ajokaluston hallinta ovat tulevaisuuden teemoja”

21/12/2017 / 0 kommenttia / Tagit : , ,
Työ
Johtava ITS-asiantuntija, Liikennevirasto.
Ura
Kulmala on työskennellyt TKK:lla harjoittelijana, VTT:llä tutkimusharjoittelijana, tutkijana, erikoistutkijana ja tutkimusprofessorina, Lundin Yliopistossa osa-aikaisena professorina, Tiehallinnossa projektipäällikkönä sekä TNO-tutkimuskekuksessa Alankomaissa vierailevana tutkijana.
Koulutus
Operaatioanalyysia ja liikennetekniikkaa TKK:lla DI-tutkintoon, ja liikennetekniikkaa ja tilastomatematiikkaa tohtorintutkintoon
Vapaa-aika
Valokuvaus, ulkoilu, vesijuoksu, lukeminen, musiikin kuuntelu
Liikkuminen
”Käytän ainakin jalkojani, junaa, lentokonetta, henkilöautoa, polkupyörää, venettä, bussia, metroa ja suksia”, Risto listaa.

Risto Kulmala työskentelee Liikennevirastossa johtavana ITS-asiantuntijana älyliikenteen kansainvälisissä tehtävissä. Keskeisenä teemana Kulmalan työssä on erityisesti keskustelevien ja automaattisten autojen hyödyntäminen.

Uran alkuvuosina Riston erikoisalaa oli liikenneturvallisuus, mutta nyttemmin älyliikenne on noussut ykköseksi. Keskustelevien ja automaattisten autojen kehitys on erittäin nopeaa ja uutta tulee esiin miltei viikoittain, joten työssä ei ehdi kyllästyä. Innovatiiviset palvelut, liikkuminen palveluna ja automaatio kehittyvät huimaa vauhtia.

Mielenkiintoa työhön tuovat myös uudet asiantuntijakontaktit eri puolilta maailmaa. ”Heidän näkemyksensä usein haastavat omia näkemyksiämme ja ajattelutapaamme”, Risto toteaa.

Tekoälyn asema liikenteessä vahvistuu

Liikennealan tulevaisuuden teemoista Kulmala nostaa esille tekoälyn, jonka sovellukset ovat vahvassa nousussa muun muassa analytiikassa. ”Tekoäly on keskeinen myös liikenteessä lähivuosikymmeninä”, Kulmala sanoo.

Toinen tärkeä alue on Kulmalan mukaan ajokaluston hallinta. Hän toteaa, että pian merkittävää osaa liikenteessä olevista ajoneuvoista hallitaan ohjauskeskuksista. Aluksi hallinnan hoitavat ihmiset, sitten koneet.

Tutkimuksen keinoin maailma muuttuu

Kulmala on kotoisin Salosta, Varsinais-Suomesta. Opintopolku oli avoinna myös teoreettista matematiikkaa lukemaan Turun Yliopistoon, mutta Kulmala valitsi TKK:n, jossa opiskeli tohtoriksi asti. Liikenteen tutkimus on kiinnostanut Kulmalaa läpi uran, vaikka näkökulma on vaihdellut.

”Liikenne on ala, jossa jokainen on mielestään asiantuntija. Kannattaa perehtyä tutkimukseen ja etenkin tehdä sitä itse, jotta on asiantuntija aidosti”, Kulmala neuvoo alasta kiinnostuneita nuoria.

Parasta tutkimuksessa Kulmalan mielestä on asioiden, ilmiöiden ja niiden välisten riippuvuuksien ymmärtäminen. ”Ja sen jälkeen liikenteen, liikkujien ja maailman muuttaminen paremmaksi hyödyntäen tuota ymmärrystä.”

Kirjoittanut: Outi Vartiainen

Jaa

Facebook Twitter LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uusimmat

// Kaikki
27kesä

”Teemme työtä tulevien sukupolvien elinolojen hyväksi”

Arto Hovi on ympäristö- ja kiinteistöyksikön päällikkö Liikennevirastossa. Hovin työn keskiössä on ympäristönäkökulman juurruttaminen osaksi jokapäiväistä…

Tagit: , , ,
30touko

”Nautin, kun saan tehdä konkreettista työtä arktisen alueen paremman huomisen eteen”

Johanna Ekman toimii projektipäällikkönä Ilmatieteen laitoksen Arktisessa avaruuskeskuksessa. Ekmanin vastuulla on meteorologisen yhteistyön prioriteetti Suomen puheenjohtajuuskaudella…

Tagit: , ,
14helmi

”Tulevaisuuden visioissa inhimillisiä tekijöitä ei saa unohtaa”

Janne Saarikoski työskentelee projektitutkijana Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus Merikotkassa. Saarikosken työnsarka on satamien digitalisaatiota kartoittava DigiPort-hanke….

Tagit: , ,

© 2014 Copyright Fintrip
Design and development: Nórr Design