”Poikkitieteellistä tutkimusta terveen ja turvallisen meren puolesta”

05/12/2017 / 0 kommenttia / Tagit : , ,
Anna Kiiski
Työ
Toiminnanjohtaja, Merikotka-tutkimuskeskus.
Ura
Toimi pitkään Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmeniassa ympäristösuunnittelijana ja viimeksi Kotkan yksikön johtajana.
Koulutus
Ympäristötieteilijä (FM), erikoistunut ekotoksikologiaan.
Vapaa-aika
Vapaa-aika kuluu perheen ja harrastusten parissa. Luonto, retkeily ja toisaalta puutarhanhoito tuovat tasapainoa elämään.
Liikkumistottumukset
Perheen arkilogistiikka taittuu pääosin henkilöautolla. Työmatkat Anna pyrkii järjestämään kimppakyydein tai käyttää julkisia liikennevälineitä. Kotkan ja pääkaupunkiseudun välillä on onneksi hyvät linja-autoyhteydet.

Anna Kiiski työskentelee Merikotka-tutkimuskeskuksessa toiminnanjohtajana. Merikotkassa tehdään poikkitieteellistä tutkimusta, jossa tekniikan, talouden ja luonnontieteen alan tutkijat työskentelevät yhdessä merenkulun turvallisuuden ja meriympäristön tilan parantamiseksi.

Aitiopaikka tieteen ja arjen kohtaamiseen

Anna kertoo työssään pääsevänsä seuraamaan aitiopaikalta, miten tiede kohtaa arkielämän haasteet. Työ tuntuu merkitykselliseltä, koska asioihin pääsee aidosti vaikuttamaan.

”Merikotka tuo yhteen huippuluokan asiantuntijoita eri aloilta selvittämään, miten asioita voitaisiin tehdä fiksummin. Työnteko sellaisessa ympäristössä ei voi olla muuta kuin mielenkiintoista – jopa voimaannuttavaa!”, Anna kuvailee.

Merikotka-tutkimuskeskus sijaitsee Kotkassa, ja sen toiminta perustuu Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston ja Turun yliopiston sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun yhteistyöhön.

Kiiskin työhön toiminnanjohtajana kuuluu Merikotkan verkostomaisen yhteistyön kehittämisestä, sidosryhmäyhteistyötä ja hankevalmistelua. Myös hallinnolliset tehtävät ovat osa toiminnanjohtajan arkea.

Tutkimustyön konkreettiset vaikutukset palkitsevat

Kotkassa lapsuutensa viettänyt Anna kertoo, että meri on aina ollut kiinteä osa hänen arkeaan. Kenties siitäkin syystä ympäristöasiat ovat kiinnostaneet jo nuoresta saakka, joten alalle hakeutuminen tuntui itsestään selvältä. Kiiski opiskeli Joensuun yliopistossa ympäristötieteitä ja erikoistui ekotoksikologiaan.

Tutkimiseen ja kehittämiseen Annaa innostavat ennen kaikkea yhteistyöverkosto ja työtoverit. Uudet kehittämisideat ja toisaalta pitkän työn tuloksena valmistuvat tutkimukset motivoivat. Merikotkassa tehdyn tutkimustyön tuloksena voi olla vaikkapa merialuekaavoituksen sujuva eteneminen, laivojen reittisuunnitelmajärjestelmän toteutuminen tai satamien energiatehokkuuden parantuminen.

”Koko tutkimushenkilökunnalle on hieno hetki, kun saamme huomata, miten tutkimuksen avulla kyetään konkreettisesti vaikuttamaan asioihin”, Kiiski sanoo.

Onnettomuuksien ehkäisy ja riskienhallinta keskiöön

Merenkulun turvallisuuden tutkimuksessa eletään nyt murroskautta, kun digitalisaatio tekee tuloaan ja samalla liikennemäärät kasvavat, toteaa Kiiski.

”On yhä tarpeellisempaa tehdä monitieteistä turvallisuuden tutkimusta niin, että panostetaan onnettomuuksien ehkäisyyn ja toisaalta erilaisten riskien yhteisvaikutuksien hallintaan.”

Kirjoittanut: Outi Vartiainen
Kuva: Anna Kiiskin kotialbumi

Jaa

Facebook Twitter LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uusimmat

// Kaikki
27kesä

”Teemme työtä tulevien sukupolvien elinolojen hyväksi”

Arto Hovi on ympäristö- ja kiinteistöyksikön päällikkö Liikennevirastossa. Hovin työn keskiössä on ympäristönäkökulman juurruttaminen osaksi jokapäiväistä…

Tagit: , , ,
30touko

”Nautin, kun saan tehdä konkreettista työtä arktisen alueen paremman huomisen eteen”

Johanna Ekman toimii projektipäällikkönä Ilmatieteen laitoksen Arktisessa avaruuskeskuksessa. Ekmanin vastuulla on meteorologisen yhteistyön prioriteetti Suomen puheenjohtajuuskaudella…

Tagit: , ,
14helmi

”Tulevaisuuden visioissa inhimillisiä tekijöitä ei saa unohtaa”

Janne Saarikoski työskentelee projektitutkijana Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus Merikotkassa. Saarikosken työnsarka on satamien digitalisaatiota kartoittava DigiPort-hanke….

Tagit: , ,

© 2014 Copyright Fintrip
Design and development: Nórr Design