Liikenneturvallisuus on kunnissa kaikkien asia

29/11/2017 / 0 kommenttia / Tagit : ,

”Liikenneturvallisuustyön hyvät käytännöt kaikkien käyttöön” –seminaarissa 14.11.2017 kuntien edustajat kertoivat kuntien liikenneturvallisuustyön eri muodoista. Esityksistä kävi ilmi, että eri toimijoiden yhteistyö ja liikenneturvallisuusnäkökulman pitäminen mukana kaikessa tekemisessä luovat pohjan toimivalle työlle.

Liikenneturvallisuutta monella rintamalla

Porissa liikenneturvallisuus läpileikkaa kaupungin hallinnon ja näkyy niin infran kuin vaikkapa lapsille suunnattujen palvelujenkin suunnittelussa. Infran saralla on esimerkiksi suosittu kiertoliittymiä onnettomuusalttiissa risteyksissä, ja asennettu tärinäraitoja suojateiden eteen. Lapsille on tarjolla liikennepuisto ja erilaisia infoja aiheeseen liittyen. Työtä tehdään keskustellen ja suunnitellen eri alojen kesken liikennefoorumissa ja liikenneturvallisuustyöryhmässä. Lisäksi kaupunki palkitsee kunniakirjoin henkilöitä, jotka edistävät työssään ansiokkaasti liikenneturvallisuutta. Porin mallia oli esittelemässä Sanna Välimäki Porin kaupungilta.

Kuntien yhteistyöllä parempaa liikenneturvallisuutta

Juva, Rantasalmi ja Sulkava ovat perustaneet yhdessä liikenneturvallisuustyöryhmän, jossa jokainen kunta on mukana tasavertaisena. Etuja yhteistyössä on paljon: Työaikaa ja resursseja säästyy, kun asioita pohditaan yhdessä, ja yhdessä saadaan enemmän näkyvyyttä mediassa. Ryhmä myös motivoi toimenpiteiden toteuttamiseen. Valmisteilla on yhteinen liikenneturvallisuussuunnitelma, ja jokaisella kunnalla on omat sivut aiheeseen liittyen. Yhteistyön puitteissa on myös muun muassa perehdytetty kunnan työntekijöitä liikenneturvallisuuteen. Yhteistyöstä kertoi seminaarissa Marttiina Sihvola Juvan kunnasta.

Nuorisotyöntekijä on tärkeä mielipidevaikuttaja

Nuorisotyöntekijä tekee liikenneturvallisuustyötä muun työnsä ohella puuttumalla epäkohtiin, keskustelemalla ja kertomalla asioista. Liikenneturvallisuustyöstä nuorisotyön arjessa kertoi Tanja Lehtimäki Iitin kunnasta. Lehtimäki on työssään läsnä paitsi fyysisesti nuorisotalolla, myös erilaisissa sosiaalisen median kanavissa, joiden kautta nuoret on helppo tavoittaa myös liikenneturvallisuusasioissa. Nuorisotyöntekijät tekevät liikenneturvallisuuden tiimoilta yhteistyötä eri tahojen, kuten Liikenneturvan, Poliisin, paikallisen liikennekoulun ja kuljetusalan oppilaitosten kanssa, ja järjestävät asiantuntijaluentoja, liikenneiltapäiviä ja tempauksia vaikkapa heijastimiin ja kypärän käyttöön kannustaen.

Kirjoittanut: Outi Vartiainen
Kuva: Aleksi Krankka

Jaa

Facebook Twitter LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uusimmat uutiset

// Kaikki
28marras

TRA2020-konferenssiin luvassa laadukasta ja monipuolista tutkimusta

TRA2020-konferenssi haastaa ratkomaan globaaleja liikkumisen haasteita. Tutkijoiden vastaus haasteeseen ylitti kaikki odotukset, kun tapahtuman tieteellisestä sisällöstä…

Tagit: , ,
10syys

TRA2020 Afterwork Event 17 September 2019

The TRA2020 organises an afterwork event open to everyone interested in Rethinking transport. Welcome to participate…

Tagit: , ,
04kesä

TRA-konferenssin paperihaku jatkuu kesäkuulle

TRA-konferenssin paperihakua (Call for Submissions) jatkettiin kesäkuulle. Journal Track -haku on auki 16.6. asti, ja Conference…

Tagit: ,

© 2014 Copyright Fintrip
Design and development: Nórr Design