”Liikennealalle tarvitaan rohkeita tyyppejä mukaan tekemään muutosta”

01/06/2016 / 0 kommenttia / Tagit :
Mia Nykopp
Työ
Toimialajohtaja, Trafi.
Ura
Mia Nykopp on työskennellyt 15 vuoden ajan erilaisissa johtotehtävissä Trafissa ja AKEssa.
Koulutus
Oikeustieteen maisteri, Helsingin yliopisto.
Vapaa-aika ja liikkuminen
Kolmen harrastavan pojan menot täyttävät Mian vapaa-ajan tehokkaasti. Liikenevällä ajalla hän rakentaa puutarhaa ja tanssii afrotanssia. Työmatkoilla Mia käyttää pääosin julkista liikennettä ja perheen liikkumisessa omaa autoa.

Mia Nykopp työskentelee Trafissa toimialajohtajana. Hänen vetovastuullaan on liikennejärjestelmän ja kehittämisen toimiala, joka kattaa paljon Trafin yhteisiä palveluita niin sisäisille kuin ulkoisillekin asiakkaille. Toimialan vastuulla ovat muun muassa kokeilut, tutkimisen ja kehittämisen palvelut, liikenteen uudet palvelut ja tietoon pohjautuvat palvelut.

Liikennesektorin nopea muutos sekä hyvä työporukka tekevät työstä mielekästä ja mielenkiintoista. ”On hienoa olla tekemässä isoja asioita loistavan joukkueen kanssa”, Mia sanoo.
Mian työpäivät täyttyvät usein viraston sisäisistä palavereista johtoryhmien ja omien alaisten kanssa, sekä tapaamisista asiakkaiden ja sidosryhmien sekä liikenne- ja viestintäministeriön johdonkanssa. Erityisen mukavia ovat kokeiluihin ja tutkimushankkeisiin liittyvät suunnittelu- ja seurantapalaverit sekä tapahtumat.

Jatkuva muutos houkuttelee pysymään alalla

Mia Nykopp vietti lapsuutensa Savon sydämessä Kuopiossa, ja muutti sitten Helsinkiin opiskelemaan oikeustieteitä. Psykologiakin kiinnosti, mutta juridiikka vei voiton.

Liikennealalle Mia päätyi sattuman kautta haettuaan juristin paikkaa silloisen AKEn verotusyksiköstä. ”Siitä lähtien liikenneala on pitänyt otteessaan, koska alalla tapahtuu jatkuvasti paljon muutoksia. Myös virasto ja omat tehtäväni ovat vuosien varrella muuttaneet muotoaan, joten mielenkiinto on pysynyt yllä”, Mia kertoo.

Idearikkaat nuoret mukaan alan murrokseen

Mia muistuttaa, että liikennealan tulevaisuuden avaimet ovat nuorten käsissä. Hän onkin tavannut paljon fiksuja nuoria erilaisissa hankkeissa ja yhteistyöforumeissa. ”Erityisesti pari viikkoa sitten Innoday-tapahtumassa Hartwall areenalla oli upea seurata nuorten ennakkoluulottomuutta ja idearikkautta! Samoin Nuorten ääni liikenneturvallisuudelle -hankkeessa on ollut mukana loistavia nuoria”, Mia iloitsee.

Liikennealasta kiinnostuneille nuorille hän muistuttaa, että alalle voi työllistyä monia reittejä pitkin. Insinööritieteisiin kuuluva perinteinen liikennealan koulutus on selkeä väylä liikennealalle, ja hallintotieteitä tai juridiikkaa opiskelemalla voi työllistyä liikennehallintoon. Liikennealan murroksen ja digitalisaation myötä alalle voi suuntautua vaikkapa yrittäjäksi myös epätyypillisempien alojen kautta, esimerkiksi tietotekniikkaa tai kauppatieteitä opiskelemalla.

”Tällä hetkellä puhutaan liikenteen palveluistumisesta, Mobility as a service (Maas). MaaSissa on paljon potentiaalia uusille yrityksille ja kokeiluille, ja niiden parissa tarvitaan etenkin yrittäjähenkisyyttä ja rohkeutta”, Mia Nykopp painottaa. Hän kutsuukin nuoria mukaan vaikuttamaan tulevaisuuden liikkumiseen. ”Mahdollisuudet ovat rajattomat! Tarvitaan rohkeita tyyppejä mukaan tekemään muutosta”, hän summaa.

Tulevaisuuden liikenteeseen varaudutaan tutkimuksin ja kokeiluin

Tutkimisen, kehittämisen ja kokeilujen teemoiksi valikoidaan Trafissa aiheita, jotka vastaavat hallitusohjelman asettamiin tavoitteisiin sekä toteuttavat Trafin omaa strategiaa. Täytyy hahmottaa esimerkiksi sitä, millaiseksi liikkuminen muuttuu tulevaisuudessa ja mitä se vaatii viranomaiselta.

”Pohdimme esimerkiksi, mitä kuljettajan tai liikkujan pitää osata tulevaisuudessa, ja mitä viranomaisen täytyy pystyä mahdollistamaan. Täältä nousee keskeiseksi teemaksi muun muassa digitalisaation hyödyntäminen”.

Trafi painottaa tekemisessään neljää asiaa, jotka ovat turvallisuus, kestävyys, toimintavarmuus ja markkinat. ”Haemme tasapainoa näiden neljän välillä, ja tältä pohjalta valitsemme myös tutkimukset, joihin osallistumme”, Mia sanoo.

Mia uskoo, että palveluistumisen ja robotisaation myötä ihmisten arki muuttuu hyvään suuntaan. ”On tärkeää, että erilaisten kokeilujen ja tutkimuksen kautta voimme arvioida ja nostaa esiin teemoja, jotka on tarpeen huomioida hypätessämme tulevaisuuden liikkumiseen”, hän sanoo.

Kirjoittanut: Outi Vartiainen

Jaa

Facebook Twitter LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uusimmat

// Kaikki
27kesä

”Teemme työtä tulevien sukupolvien elinolojen hyväksi”

Arto Hovi on ympäristö- ja kiinteistöyksikön päällikkö Liikennevirastossa. Hovin työn keskiössä on ympäristönäkökulman juurruttaminen osaksi jokapäiväistä…

Tagit: , , ,
30touko

”Nautin, kun saan tehdä konkreettista työtä arktisen alueen paremman huomisen eteen”

Johanna Ekman toimii projektipäällikkönä Ilmatieteen laitoksen Arktisessa avaruuskeskuksessa. Ekmanin vastuulla on meteorologisen yhteistyön prioriteetti Suomen puheenjohtajuuskaudella…

Tagit: , ,
14helmi

”Tulevaisuuden visioissa inhimillisiä tekijöitä ei saa unohtaa”

Janne Saarikoski työskentelee projektitutkijana Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus Merikotkassa. Saarikosken työnsarka on satamien digitalisaatiota kartoittava DigiPort-hanke….

Tagit: , ,

© 2014 Copyright Fintrip
Design and development: Nórr Design