Kunnille tarjolla uusi käsikirja liikenneturvallisuustyöhön

02/05/2016 / 0 kommenttia / Tagit :

Tuore käsikirja painottaa kuntien tärkeää roolia liikennekasvatuksessa ja tarjoaa kunnille tukea liikenneturvallisuustyöhön.

Liikenteessä liikkumista koskevat asenteet muotoutuvat ihmisen jokapäiväisessä elämässä, missä kunnalla on suuri rooli. Vaikka merkittävä osa vakavista liikenneonnettomuuksista tapahtuu päätiestöllä, usein onnettomuuksien taustalla on piittaamaton asenne liikenneturvallisuutta kohtaan. Onnettomuuksia voidaan kustannustehokkaasti ehkäistä ja liikenteen ilmapiiriä parantaa asennekasvatuksella, ja tähän tarvitaan kunnissa tehtävää työtä

”Kuntien panos liikenneturvallisuustyöhön on ratkaisevan tärkeä”, painottaa Juha Heltimo, toinen käsikirjan kirjoittajista. ”Ihminen ottaa ensiaskeleensa juuri kunnan tarjoamassa ympäristössä ja saa liikenneasennekasvatusta kunnan eri palveluissa, neuvolasta lähtien.”

Käsikirja on suunnattu kunnan työntekijöille ja päättäjille, sekä kuntien liikenneturvallisuustyöhön osallistuville viranomaisille, sidosryhmille ja konsulteille. Käsikirja päätettiin tehdä Kuntaliiton julkaisuna, jotta kaikkien kunnan työntekijöiden olisi helppo tarttua siihen.

Käsikirja taustoittaa liikenneturvallisuustyötä ja -tilannetta, kertoo, mitä kunnan eri palveluissa voidaan tehdä liikenneturvallisuuden eteen, ja opastaa liikenneturvallisuussuunnitelman laatimiseen. Mukana on myös viisas liikkuminen, eli kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen käytön edistäminen.

kuntaopas_leikkaus

Liikenneturvallisuustyön osapuolia, työkaluja ja toiminnan tavoitteita.

Tavoitteena kattava ja tasapuolinen käsittely

Käsikirjan lukujen luonnoksia julkaistiin blogissa, jonka kautta kuka tahansa saattoi antaa mielipiteensä ja parannusehdotuksensa. Blogin kautta käsikirjan laatijat saivatkin paljon erilaisia näkökulmia pohdittavakseen. Eräs kommentoija esimerkiksi toivoi suurempaa painoarvoa maankäytölle, ja toisaalla kävelyn ja pyöräilyn edistämistä vaadittiin ykkösasiaksi.

”Halusimme kuitenkin käsitellä liikenneturvallisuustyön eri puolia tasapuolisesti, korostamatta erityisesti mitään yhtä asiaa”, kertoo Heltimo. Monista teemoista, kuten vaikkapa pyöräilyn ja kävelyn edistämisestä, on jo tehty syvällisiä ohjeita ja oppaita, joiden pariin käsikirja opastaa lukijansa.

”Usein liikenneturvallisuudesta viestiminen jää teknisten ratkaisujen alle. Käsikirjan avulla haluamme nimenomaan lisätä ymmärrystä ja tietoa siitä, miten monin eri tavoin kunnan toimialat voivat vaikuttaa liikenneturvallisuuteen”, sanoo Heltimo.

Sivusto liikenneturvallisuustyöstä valmisteilla

Käsikirjan pohjalta tehdään Liikenneturvan kotisivujen yhteyteen sivusto, joka käsittelee kunnan liikenneturvallisuustyötä. Mukaan kootaan myös tietoaineistoa aiheeseen liittyen. Sivusto on hyvää vauhtia valmistumassa ja sen on tavoitteena olla käyttövalmis kesään mennessä.

Käy lataamassa opas täältä: http://shop.kunnat.net/product_details.php?p=3202

Kuva: Liikenneturva

Jaa

Facebook Twitter LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uusimmat uutiset

// Kaikki
21helmi

Innovatiiviset työpaikkojen liikkumisen ohjauksen t&k -hankkeet esillä webinaarissa 8.3.

Motiva järjestää 8. maaliskuuta webinaarin, jossa esitellään neljä innovatiivista työpaikkojen liikkumisen ohjauksen t&k -hanketta. Webinaarissa kuullaan…

Tagit: ,
23tammi

CEDR 2017 -tutkimusohjelmien haku on käynnissä

Euroopan tiehallintojen yhteistyöjärjestö CEDRin tutkimusohjelmahaut ovat käynnissä nyt kymmenettä kertaa. Haku alkoi 22.11.2017 ja päättyy 1.3.2018….

Tagit: , ,
17tammi

Miten teollinen internet parantaa talvihoitoa? Tule Talvitiepäiville kuulemaan lisää!

Talvitiepäivät 2018 järjestetään 7.-8.2.2018 Lahden Messukeskuksessa. Virve Karsisto (Ilmatieteen laitos), Johan Odelius (Luleå University of Technology)…

Tagit: , , ,

© 2014 Copyright Fintrip
Design and development: Nórr Design