”Jakotalous luo edellytyksiä taloudellisempaan, turvallisempaan sekä ympäristöystävällisempään elämään”

17/08/2016 / 0 kommenttia / Tagit : ,
Susanna Pirttikangas
Työ
Tutkija, hankepäällikkö (Intelligent Unmanned Ground Vehicle), Autot- ja liikenne- koordinaattori (Hilla-hanke), luennoija (Big Data Processing and Applications), Activity leader (Jokapaikan tietotekniikka, PR), tiimipäällikkö (Data Analytics), Jokapaikan tietotekniikan tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto
Ura
Susanna on tehnyt pääasiassa akateemista uraa. Postdoc-vierailunsa hän teki Japaniin Wasedan yliopistoon ja Tokyo Denki -yliopistoon, sekä Kiinaan Tsinghuan yliopistoon. Yrityksissä ja VTT:llä hän on tehnyt muutamaan otteeseen tutkimusta sekä alihankintatutkimusta data-analyysin parissa.
Koulutus
Maisteritutkinto: Matematiikan ja tietotekniikan suuntautumisvaihtoehto, Matemaattisten tieteiden laitos, Luonnontieteellinen tiedekunta, Oulun yliopisto.

Tohtorin tutkinto: Sulautetut järjestelmät, Sähkötekniikan osasto, Teknillinen tiedekunta, Oulun yliopisto. Lisäksi yliopistopedagogiikan perusopinnot.
Vapaa-aika
Viikonloput Susanna viettää tiiviisti perheensä kanssa. Viikolla menee usein myöhään töissä, opintojen parissa tai lapsen harrastuksissa. Susanna pyöräilee, ui ja käy kuntosalilla mahdollisuuksien mukaan. ”Viime viikolla luin pitkästä aikaa romaanin!”, Susanna nauraa.
Liikkuminen
Susanna käyttää monipuolisesti julkisia liikennevälineitä, sillä ei omista autoa. Tarpeen mukaan hän vuokraa auton tai käyttää taksia. Työmatkat Susanna pyöräilee, juoksee tai kävelee. Rullaluistimetkin ovat toisinaan käytössä.

Susanna Pirttikangas työskentelee Jokapaikan tietotekniikan tutkimusyksikössä (Center for Ubiquitous Computing) Oulun yliopistossa.

Työtä monessa roolissa

Susannan työ koostuu monen tyyppisistä tehtävistä. Hän toimii opiskelijarajapinnassa lopputöiden ohjaajana, omaopettajana sekä luennoijana, mutta myös yritysrajapinnassa hankevalmistelijan sekä hankepäällikön rooleissa. Lisäksi Susannan työhön kuuluu osallistuminen kansainvälisen tiedeyhteisön toimintaan, vertaisarviointiin, tapahtumien järjestelyihin sekä tutkimuksen ja koulutuksen eteenpäin viemiseen.

”Oman tutkimusyksikkömme sisällä taas pääsen osallistumaan perustutkimukseen, viime aikoina tosin enenevässä määrin ohjaajan roolissa”, Susanna kertoo. ”Saan olla mukana monenlaisessa. Työssäni ehdottomasti parasta onkin monipuolisuus.”

Tutkimuksen kohteena tilannetietoisuus ja datan hallinointi

Susanna lähti opiskelemaan matematiikkaa, koska siinä oli mukavasti haastetta. Tohtorintutkintonsa hän suoritti sulautettujen järjestelmien suuntautumisvaihtoehdossa Oulun yliopiston Teknillisessä tiedekunnassa vuonna 2004.

Susannan tutkimusyksikön tutkimus käsittää tietotekniikan osa-alueista mm. ihminen-kone-vuorovaikutusta sekä datan hallinnointia ja jalostamista. Eri tutkimushankkeissa kerätään paljon aineistoa esimerkiksi rakennuksista, kaupunkilaisten liikkeistä, laitteiden tilasta, tapahtumista ja niin edelleen. Aineisto pitää siivota, tallentaa ja käsitellä siten, että siitä voidaan tehdä päätelmiä liikenteessä toimivien tilannetietoisuuden tueksi.

”Kehitämme uusia menetelmiä ja räätälöimme olemassa olevia algoritmeja tämän analyysin tueksi. Lisäksi tutkimme datan hallinnointiin liittyviä asioita – mistä tieto löytyy, missä se kannattaa käsitellä ja kuinka nopeasti tiedon käsittely voidaan suorittaa”, Susanna kertoo.

Uteliaisuus motivoi tutkimaan

Uteliaisuus kokonaisuuksien rakentumisten ja eri asioiden yhteyksien välillä saa Susannan kiinnostumaan tutkimisesta ja kehittämisestä. ”Olen havainnut, että mihin aihepiiriin tahansa ihminen perehtyy, se alkaa muuttua mielenkiintoiseksi, koska alkaa havaita aihepiirin monimuotoisuutta mutta myös analogioita yhdistämässä erityyppisiä asioita”, Susanna kuvailee.

Lisäksi yliopistolla on mahdollista imeä tietoa poikkitieteellisesti ja saada ystäviä ympäri maailmaa. Matkustellessa voi käydä vierailulla missä tahansa yliopistossa ja tuntea olonsa tervetulleeksi – oli sitten Koreassa tai Yhdysvalloissa. Tieteen tekeminen yhdistää ihmisiä.

Jakotalous on liikenteen tulevaisuutta

Liikennealan tulevaisuuden kannalta yhtenä tärkeänä teemana Susanna näkee jakotalouden nousun. Jakotalous luo edellytyksiä taloudellisempaan, turvallisempaan sekä ympäristöystävällisempään elämään.

”Otetaan esimerkiksi auton käyttöaste. Erilaisten arvioiden mukaan omaa autoa käytetään vain noin 3–10 prosenttia ajasta. Kyllähän se kannattaa jakaa ja näin jo tehdään”, Susanna sanoo.

Teknologia taas on kehittynyt siten, että jakotalouden kriittiset ongelmakohdat voidaan ratkaista. Vapaina olevien resurssien paikat ja hinnat voidaan jakaa nopeasti internetissä, lohkoketjut mahdollistavat erilaisten sopimusten tekemisen luotettavasti ilman välikäsiä ja sosiaalinen media pitää huolen huonosti käyttäytyvien maineen leviämisestä.

”Tiedon jakaminen ymmärrettävästi, nopeasti ja luotettavasti on myös muiden liikenteen tulevaisuuden palveluiden kulmakiviä”, Susanna painottaa.

Jaa

Facebook Twitter LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uusimmat

// Kaikki
27kesä

”Teemme työtä tulevien sukupolvien elinolojen hyväksi”

Arto Hovi on ympäristö- ja kiinteistöyksikön päällikkö Liikennevirastossa. Hovin työn keskiössä on ympäristönäkökulman juurruttaminen osaksi jokapäiväistä…

Tagit: , , ,
30touko

”Nautin, kun saan tehdä konkreettista työtä arktisen alueen paremman huomisen eteen”

Johanna Ekman toimii projektipäällikkönä Ilmatieteen laitoksen Arktisessa avaruuskeskuksessa. Ekmanin vastuulla on meteorologisen yhteistyön prioriteetti Suomen puheenjohtajuuskaudella…

Tagit: , ,
14helmi

”Tulevaisuuden visioissa inhimillisiä tekijöitä ei saa unohtaa”

Janne Saarikoski työskentelee projektitutkijana Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus Merikotkassa. Saarikosken työnsarka on satamien digitalisaatiota kartoittava DigiPort-hanke….

Tagit: , ,

© 2014 Copyright Fintrip
Design and development: Nórr Design