ARKKI-projekti selvittää arktisen alueen navigoinnin haasteita – osallistu kyselyyn!

21/11/2017 / 0 kommenttia / Tagit : ,

ARKKI-projekti selvittää käyttäjäkyselyn avulla, mitkä ovat suurimmat haasteet navigointiin ja paikkatietoon pohjautuvissa sovelluksissa arktisella alueella. Selvityksen pohjalta etsitään yhteisiä arktisia ratkaisuja haasteisiin.

Arktiselle alueelle kohdistuvassa liiketoiminnassa – esimerkiksi liikenteessä, kaivostoiminnassa ja matkailussa – on valtavasti kasvupotentiaalia. Erilaisissa sovelluksissa kohdataan kuitenkin monenlaisia arktisille alueille ominaisia haasteita.

Esimerkiksi meriliikenteessä on oltava ajantasainen tieto jäätilanteesta, arktinen lentoliikenne kärsii satelliittipaikannusta avustavien järjestelmien heikosta kattavuudesta ja yleisesti ottaen ilmakehän aktiivisuus heikentää satelliittipaikannuksen tarkkuutta. Näkyvyys on usein heikko, viestintäyhteydet eivät aina toimi ja karttatieto voi olla puutteellista erityisesti merellä, mikä on haaste varsinkin itseohjautuvien alusten ja ajoneuvojen kehityksessä. Nämä haasteet eivät rajoitu vain napapiirin alueelle, vaan koskevat myös esimerkiksi Perämerta.

ARKKI-projektissa pureudutaan näihin haasteisiin. Ensimmäisessä vaiheessa toteutetaan käyttäjäkysely, jolla kartoitetaan arktisten navigointi- ja paikkatietosovellusten haasteita käyttäjänäkökulmasta. Käyttäjäkyselyn tulokset julkistetaan huhtikuussa 2018 Oloksella järjestettävässä kansainvälisessä seminaarissa, jossa tuloksista keskustellaan asiantuntijatyöryhmissä. Tämä luo pohjan toimenpidesuunnitelmalle, jonka lisäksi Paikkatietokeskus selvittää erityisesti satelliittipaikannuksen saatavuutta ja tarkkuutta parantavien menetelmien soveltuvuutta arktisten haasteiden ratkaisemiseen.

Käyttäjäkyselyn avulla kartoitetaan eri toimijoiden ja kuljetusmuotojen näkemyksiä satelliittipaikannuksen, navigoinnin ja muun paikkatiedon haasteista arktisilla alueilla. Jos toimit arktisen navigoinnin parissa, käy vastaamassa kyselyyn.

Suomen puheenjohtajuuskaudella Arktisessa neuvostossa painotetaan arktisten alueiden viestintäyhteyksien parantamista ja merikuljetuksia tukevia palveluita, joihin oleellisesti liittyy navigointi ja paikkatieto. ARKKI-projektin toteuttaa Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus yhteistyössä liikenne- ja viestintäministeriön kanssa. Hankkeen rahoittaa ulkoministeriö Itämeren, Barentsin ja arktisen alueen yhteistyön määrärahalla (IBA).

Lue lisää Arkki-projektin sivuilta.

Kuva: Flickr / Paul Downey, lisenssi

Jaa

Facebook Twitter LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uusimmat uutiset

// Kaikki
08touko

Tutkimus: Yhteiskäyttöautot voivat täydentää matkaketjuja ja vähentää auton omistamisen tarvetta

Juuri valmistuneessa liikenne- ja viestintäministeriön, Liikenneviraston ja Trafin tilaamassa tutkimuksessa selvitettiin yhteiskäyttöautojen mahdollisuuksia. Tutkimuksen perusteella yhteiskäyttöautojen…

Tagit: , , ,
24huhti

TRFinland-seminaarin ohjelma julkaistu ja ilmoittautuminen käynnissä

Suomen Tieyhdistys, Rakennusinsinööriliitto, liikenne- ja viestintäministeriö sekä Liikennevirasto järjestävät toista kertaa akateemista huippututkimusta esiintuovan seminaarin Transport…

Tagit: , , ,
16huhti

TRA2018 käynnistyi Wienissä – kahden vuoden päästä huipputapahtuma tulee Helsinkiin

Liikennealan merkittävimpiin lukeutuva tapahtuma TRA2018 alkoi tänään Wienissä. Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään vuonna 2020 Helsingissä. Helsingin tapahtumaa…

Tagit: , , ,

© 2014 Copyright Fintrip
Design and development: Nórr Design