Arktiset meret –ohjelma oli harppaus digitalisaatioon

16/01/2018 / 0 kommenttia / Tagit : , , , , ,

Tekesin Arktiset meret ohjelma (2014-2017) päättyi vuoden vaihteessa, samaan aikaan kun Tekesistä tuli Business Finland. Ohjelmassa rahoitettiin noin 140 projektia. Hankkeiden kokonaisvolyymi on noin 75-90 m€ miljoonaa euroa, josta Tekesin rahoitusosuus on keskimäärin 45%.  Luvuissa on vielä epävarmuutta, sillä vuoden lopulla saapuneita hakemuksia käsitellään yhä.

Ohjelman virallinen arviointi tullaan toteuttamaan tulevina vuosina. Jo nyt on kuitenkin hyvä pohtia, mitä saavutettiin ja miten matka jatkuu.

Energiatehokkuusratkaisuiden kehittäminen kiinnosti yrityksiä

Ohjelman johtoryhmän näkemys ohjelman käynnistyessä oli, että päästöjen vähentämisen ratkaisuilla on arktisenalueen markkinoilla kasvava merkitys. Ohjelman tavoitteiksi asetettiin synnyttää cleantechista kilpailuetua suomalaisille meriklusterille.

Cleantech- teeman salkkuun saatiin n. 40 projektia, joiden kokonaisvolyymi on liki 30m€. Merkittävä osa projekteista tuottaa erilaisia energiatehokkuutta lisääviä ratkaisuita kuten arktista reitinoptimointia, tehokkaampaa potkuritekniikkaa, roottoripurjeteknologiaa ja alusten energiankäytön kokonaisoptimointia.

Energiatehokkuusratkaisuiden kehittämisen tarve kasvaa yhä.  Vuonna 2017 käynnistynyt Älykäs energia-ohjelma toivottaakin meriklusterin energiaratkaisuiden kehittäjät mukaan. Uudessa ohjelmassa toimijat pääsevät hyötymään maapuolen energiaverkoista.

Digitaaliset ratkaisut vievät kohti alustataloutta

Toisena tärkeänä teemana ohjelman johtoryhmä piti digitalisaatiota. Tavoitteena oli vauhdittaa mm. ennakointia tukevien data-alustojen, etäoperointiratkaisuiden ja automaatioratkaisuiden kehittymistä. Teemaa pidettiin erityisen merkittävänä haastavissa olosuhteissa, joissa työn hinta on korkea.

Uusia teknologioita hyödyntävien ratkaisuiden käyttö osoittautuikin alusta asti kiinnostavaksi aiheeksi. Kaiken kaikkiaan ohjelman projekteista yli 60 %:ssa digitaalisuus on keskeisessä roolissa. Merkittävimmäksi teemaksi muodostui autonomiseen merenkulkuun liittyvien ratkaisuiden kehittäminen.

Merenkulun autonomisuuden kehittämiseen halutaan panostaa vahvasti ohjelman päättymisen jälkeenkin. Siksi valmisteilla olevassa Business Finlandin ”Liikennealan ohjelmassa” on mukana myös älykkäät vesiliikenteen ja logistiikan ratkaisut.  Ohjelman toivotaan käynnistyvään kesällä 2018. Liikenteen data-alustoja ja niiden päälle syntyviä ratkaisuja voidaan kehittää jatkossa myös juuri startanneessa Tekoäly- ohjelmassa. Tehokkaiden tietoliikenneratkaisuiden ja tilannekuvan tuottamiseksi työkaluina Business Finlandissa ovat vuoden 2019 lopussa päättyvä 5G-ohjelma ja juuri käynnistynyt New Space Economy -ohjelma.

 Testbed-verkosto hyötyy haastavista olosuhteista

Ohjelman johtoryhmä asetti myös tavoitteeksi kehittää Suomea arktisen informaation, etäoperoinnin- ja testauksen ja koulutuksen keskukseksi. Valitettavasti tiukasti arktisuuteen rajattuna keskuksen toiminta ei herättänyt riittävää yritysmielenkiintoa.

Testbed- ajattelu on kuitenkin voimissaan. Älyliikenteen monipuolisten testausalustojen kytkeminen verkostoksi ja palveluiden markkinointi kansainvälisesti kiinnostaa myös yrityksiä. Testbed-verkoston kehittämisen eteen tehdään töitä myös uudessa Business Finlandissa.

 

Arkiset meret –ohjelma tuotti hyvän saaliin. Projektien joukosta on noussut kymmenkunta kokonaisuutta, jotka tähtäävät merkittävän uuden liiketoiminnan syntymiseen. Business Finlandin tuoreissa ohjelmissa näitä kokonaisuuksia autetaan kasvamaan ja kansainvälistymään.

Kuva: Flickr /Güldem Üstün, lisenssi

Kirjoittanut: Piia Moilanen

Jaa

Facebook Twitter LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uusimmat kirjoitukset

// Kaikki
18kesä

Liikkumisen tulevaisuus: Kuusi ajuria kulkutapamuutoksille

Kulkutavat muuttuvat. Vuonna 2040 suuressa osassa maailman kaupunkeja liikutaan pääasiassa lihasvoimalla, joukkoliikenteellä ja yhteiskäyttöisillä itseajavilla kulkuvälineillä….

Tagit: , ,
02touko

Viisaan työmatkaliikkumisen edistäminen – toimiiko yhteistyö?

Viisas tai kestävä työmatkaliikkuminen on kodin ja työpaikan välisen sekä työpäivän aikaisten matkojen kulkemista niin, että…

Tagit: , , ,
12huhti

Miten sinä liikut? Tuuleta tottumuksiasi ja tee huomenna jotain toisin

Ihmisten päivittäisessä elämässä tottumuksen voima on suurempi kuin miltä päällepäin näyttää. Rutiinit ovatkin tehokkaan arjen sujumisen…

Tagit: ,

© 2014 Copyright Fintrip
Design and development: Nórr Design